Slik unngår du diabetiske fotsår
I Norge amputeres det 500 ben hvert år som følge av diabetes. Forebyggende fotpleie kunne reddet mange av dem. Her er noen gode råd for hvordan tar best mulig vare på føttene dine, og dermed unngå alvorlige fotsår og amputasjon.
Amputasjon er den senkomplikasjonen mange med diabetes frykter mest, og på legekontoret får jeg stadig spørsmål knyttet til diabetes og fotpleie. Føttene er tross alt grunnlaget for mye av hva vi ønsker å gjøre.
Avhengig av hvor lenge man har gått med et sår som ikke gror, kan det i ytterste konsekvens føre til at man må amputere tær eller enda verre – hele beinet. Omtrent 85% av alle amputasjoner hos pasienter med diabetes skyldes et diabetisk fotsår. Alvorlige fotsår og amputasjon kan i stor grad forebygges gjennom god fotpleie.
Det er ingen hemmelighet at god blodsukkerregulering kan redusere risikoen for de fleste diabeteskomplikasjoner – også fotproblemer. Men god blodsukkerregulering er ofte lettere sagt enn gjort. Samtidig kan fotsår kan oppstå på tross av at du har stålkontroll på blodsukkeret. Generell pleie av føttene er minst like viktig som blodsukkerkontroll, og ikke minst svært effektivt, for å unngå fotproblemer. Derfor gir vi her noen gode og relativt enkle tips om hvordan du tar best mulig vare på føttene dine.
Vær ekstra oppmerksom på sår
På grunn av dårlig blodsirkulasjon leges selv de minste sår mye saktere hos personer med diabetes, og små sår kan raskt bli alvorlige sår. Mange er i tillegg plaget med ulike grader av nevropati som gjør at en ikke kjenne små sår eller ting som gnager i skoen på grunn av manglende følesans.
Tips for å unngå sår
- Sjekk alltid skoene for småstein før du tar de på deg. Ligger det en liten stein her så skal den ut før skoene skal på føttene.
- Unngå innvendig søm i sokker og sko, da det kan gnage mot huden og lager småsår.
- Unngå sokker med stram strikk, da det hemmer blodsirkulasjonen ytterligerere.Tips: hvis du ikke har “diabetessokker” tilgjengelig kan du vri sokken på vrange slik at sømmen ikke lager gnissninger mot huden
- Klipp neglene regelmessig slik at de ikke er lange nok til å lage gnagsår i nabotærne.
- Se etter hard hud, sprekker i huden, små sår eller sopp mellom tærne daglig. Tips: bruk speil for å se bedre.
Gode sko kan redde føttene dine
Er du en av de som velger sko du vet ikke er de beste for føttene, fordi, la oss innse det, godt fottøy er ikke alltid det lekreste? Da bør vite at hele 70 % av diabetiske fotsår kommer av dårlig tilpasset fottøy! Heldigvis skjer det stadig forbedring på dette området, som forhåpentligvis gjør at flere velger «riktige sko». Dessuten er det vel ikke verken veldig pent eller behagelig med store kjøttsår? Gode sko koster litt, men er nok allikevel en prioritering en bør unne seg.
Tips for å velge godt fottøy
- Gi føttene god plass for å unngå gnagsår. Et vanlig råd er å kjøpe sko som er 1-2 cm lengre enn din lengste tå. Bruk sko med en avrundet tå som lar tærne vri seg komfortabelt.
- Ikke glemt at bredde også er viktig. Et tips: Stå barbeint på et ark, tegn rundt føttene dine med en tusj, og klipp ut omrisset. Når du prøver sko tar du ut sålene og måler dem mot “fot-skissen” din. På den måten ser du lett om skoen er for trang enkelte plasser, og hvor trykkpunktene ligger. Sørg for at foten har god plass på det bredeste punktet.
- Skoene bør ikke være for trange, men samtidig bør de sitte ordentlig slik at du ikke vrikker foten eller snubler.
- Velg såle med rett støtdemping.
- Unngå innvendige sømmer som kan gi gnagsår. Innsiden av fottøy bør være myk og glatt uten noen harde eller grove områder.
- Spesielt de som har utviklet nevropati bør være ekstra nøye med at skoen har god stabilitet
- Velg bort sandaler hvis mulig.
- Kjøp sko på slutten av dagen når føttene er på sitt største. Hvis skoene er komfortable når føttene er hovne, vil de trolig være komfortabel hele dagen.
- Til damer: Høye hæler og smale sko vil danne hard hud som kan gir hardt trykk og sår. Det er utrolig kjedelig å droppe stillettene på fest, og et offer en ofte ikke er villig til å gjøre. Hva med å inngå et kompriss med deg selv: og gå i gode sko fra og til festen og ta på deg stilletten når du er på festen.
Pass på fotsopp
Fotsopp er en infeksjon som klør og kan være plagsomt. Spesielt pent er det heller ikke. En ytterligere komplikasjon av fotsopp er at soppangrepet kan medføre små sår.
Tips for å unngå fotsopp
- For å unngå fotsopp er det viktig å unngå fuktige føtter, og holde huden tørr.
- Bruk ett minutt eller to ekstra på badet etter du har dusjet for å tørke deg godt på føttene, spesielt mellom tærne.
- Skift sokker hver dag.
- Bruk sokker av naturmateriale som bomull-og ull, som lar huden “puste” og dermed holder føttene bedre tørre. Nylon gjør huden klam og kald, og bør unngås.
- Unngå tettsittende sko.
- Hvis skaden allerede har skjedd kan du bruke et reseptfritt soppdrepende middel, som for eksempel Lamisil (terbinafin) eller klotrimazol.
Beskytt føttene dine medfuktighetsgivende kremer
Smør føttene jevnlig med en fet fotkrem for å unngå tørr og sprukket hud. Hud som får tilført krem regelmessig blir myk og smidig, og tåler større belastning. Sprukket hud kan medføre store sår som vil ha vanskelig for å gro. Dessuten er det svært vanskelig å oppdage små sår dersom huden over er dekket med harde og døde hudceller.
- Smør alltid føttene dine etter du dusjer, men bare på toppen og bunnen av foten. Å smøre mellom tærne kan faktisk øke risikoen for soppinfeksjoner.
- Vaseline fungerer godt som belegg for å beskytte føttene fra blemmer.
- Hvis du sliter med sprukken hud finnes det kremer skreddersydd til deg med diabetes. Et eksempel på dette er: Gewol Callus Cream.
Sjekk føttene daglig
Sørg for å sjekke føttene for hevelse, rødhet, tørrhet, blemmer og sår hver dag, spesielt når du kommer inn fra kulden. Bruk et håndholdt speil for å sjekke fotsålene. Sjekk også for peeling og fuktighet mellom tærne siden dette er et symptom på fotsopp. Har du en vesklulær eller nevropatisk sykdom bør føttene undersøkes flere ganger daglig.
Ikke bagetalliser selv de minst sår eller fotsopp fordi betennelse via sår utvikles raskere hos deg med diabetes. Hvis du legger merke til misfarging, blemmer eller sår bør du umiddelbart kontakte en sertifisert diabetes fotterapeut eller legen din.
Ta føttene på alvor
MITT VIKTIGSTE TIPS: Ta føttene dine på alvor og besøk en fotterapeut med fordypning i diabetes. Terapeuten vil komme med anbefalinger både i forhold til hyppigheten av besøkene, og råd om smøring og stell av dine føtter. Verdien av å besøke en fotterapeuter uvurderlig. Jeg forundres stadig over at enkelte prioriterer frisørbesøk fremfor et fotterapeutbesøk. For å sette det på spissen: slitt hår kan alltids klippes og gror (i de fleste tilfeller) ut igjen hvis mye av det slitte klippes bort, men et amputert ben vokser ikke ut igjen. På fotterapiforbundet.no kan man finne en oversikt over hvem som har fordypning i diabetes.
DIN TUR: Hva er dine beste fotpleie tips?
Har du spørsmål om diabetes?
Jeg vil prøve å hjelpe deg så godt jeg kan! Skriv til meg i kommentarfeltet, vår Facebook page, eller til support@smartcare.no. Jeg svarer hver onsdag.